tiistai 14. helmikuuta 2017

Raportti valokuvia
Jyväskylän meininki – punk on enemmän kuin musiikkia

Jyväskyläläisen punkin historiasta kertova dokumenttielokuva maalaa kuvan yhteisöllisestä tee-se-itse-meiningistä.
Jyväskylän meininki – punk on enemmän kuin musiikkia
Jyväskyläläisen punkin historiasta kertova dokumenttielokuva maalaa kuvan yhteisöllisestä tee-se-itse-meiningistä.

Punk on paljon muutakin kuin vain musiikkia. Punk on voimavara, Jyväskylän meininki -dokumentin ohjannut Mikko Järvinen sanoo.
Jyväskyläläisen punkin historiaa ja meininkiä esittelevä dokumentti saa ensi-iltansa lauantaina 15.10.
Elokuvassa käydään läpi punkin vaiheita 1970-luvun lopulta nykypäivään asti. Paitsi henkilöt ja bändit, muistelluksi tulevat myös keskeiset paikat, kuten Lutakko ja Palokka.
– Tärkeä piirre punkissa on, että se koetaan täällä paljon muunakin kuin vain keikkoina. Sen ympärille on kytkeytynyt poliittista toimintaa, sanomaa ja agendaa, Järvinen sanoo.

Punk-filosofiaa

Dokumentti nostaa esiin punkin yhteiskuntakriittisyyttä ja kapinaa auktoriteetteja vastaan, mutta korostaa yhteisöllistä tee-se-itse-meininkiä. Myös dokumentti syntyi itse tehden ja joukkorahoituksen turvin.
– Se oli meille tärkeää, että dokumentin tekeminen noudattelee samanlaista estetiikkaa kuin musiikin tekeminen. Leffa syntyi kuin ensimmäinen punkbändi. Ei osata soittaa eikä omisteta soittimia, mutta ei anneta sen hidastaa.
Järvinen iloitsee, kuinka haastateltavat innostuivat puhumaan punkista myös henkilökohtaisuuksia.
– He lähestyivät luontaisesti punkkia melko filosofisesti. Kertoivat, mitä punk on heille antanut ja miten se on muokannut heidän elämäänsä.
Jyväskylän meininki saa ensi-iltansa lauantaina 15.10. Lutakossa. Ovet aukeavat kello 18. Näytöksen jälkeen esiintyvät Huono Idea, Lighthouse Project, Delta Force II.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti